Ik moest de cijfers loslaten om er meer grip op te kunnen krijgen.

Ik ben het type ondernemer dat het liefste aan het werk is. In overleg voor nieuwe projecten, aan de slag om die deadline te halen, op locatie om dingen te regelen. Ohja, en mijn administratie… Niet echt, hoe zeg je dat, mijn ding.

Toen ik begon met mijn bedrijf had ik al snel door dat het mijn minst favoriete ding was om te doen. Ik deed echt mijn best, voor mijn doen. Ik zag mezelf nadat ik er een halve dag tegen aan had zitten hikken, en de cijfers eindelijk op een rijtje had, klopte er nog steeds niks van. Dat is frustrerend.

Na het een tijd geprobeerd te hebben snapte ik gauw genoeg dat ik dit gewoon niet moest willen. Ik besefte dat ik iemand nodig had die er verstand van had en vanuit zakelijk oogpunt met me mee kon kijken. Want eerlijk is eerlijk, een bedrijf draait uiteindelijk ook om de cijfers, ze moeten kloppen. Ik kwam in contact met Teun van der Heijden. Ik weet nog heel goed dat ik dacht bij mezelf. Ok, misschien heb ik minder verstand van cijfers, maar ik heb wel verstand van mensen. Dus in mijn hoofd schetste ik een beeld van hoe het huis van mijn aanstaande boekhouder er uit moest zien.

Iemand met cijfers moet een beetje een perfectionist zijn in mijn ogen. Zijn huis zou er clean en rustig uit moeten zien, dingen zouden geordend moeten zijn. Ik herinner me dat ik voor zijn deur stond en zijn stropdassen netjes op een rijtje naast elkaar zag hangen. Dat zag ik als een goed teken. Sowieso stropdassen. Ik stapte binnen en keek rustig om me heen, alles zag er verzorgd uit en als klap op de vuurpijl: “Er stond een kleine afbakening midden in de woonkamer met konijntjes er in”. Ik had op dat moment geen idee wat dat zei over een persoon, maar het voelde goed. Vanaf dat moment had ik besloten: “Hij mag mijn boekhouding in de gaten houden”. Wel jammer, inmiddels ben ik er achter dat hij nooit stropdassen draagt.

Sindsdien helpt Teun me met mijn financiële overzicht. Ik noem hem mijn boekhouder, maar eigenlijk is hij financial controller, business controller, treasurer, financial project controller en ga zo maar door. Wat dat precies allemaal is? Ik heb geen flauw idee, en dat stelt me gerust want dan weet ik in ieder geval zeker dat hij dingen begrijpt die ik niet snap op andere abstracte vlakken.

De tijd die ik eerder kwijt was aan mijn cijfers slecht op een rijtje zetten kan ik nu stoppen in dingen die daadwerkelijk geld opleveren. Tegelijkertijd kan ik op een rustiger tempo kijken naar diezelfde cijfers en leer ik gaandeweg ook daadwerkelijk hoe het werkt.

Ohja! En mocht je inmiddels denken: “Ik heb ook een Teun nodig!” Dat mag niet, hij is van mij. Nee ok, ik kan wel delen, dan moet je even op zijn website kijken:

Website Inniti Interim:
www.inniti-interim.nl

UPDATE: Leuk feitje, de complete vormgeving en website is onder andere gedaan door yours truly in samenwerking met mijn favoriete partner in crime: Mathijs Vissers.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail